căutare personalizată

Obiective turistice Bulgaria

 

Harta Bulgaria - Obiective turistic Bulgaria

Bulgaria

 

Bulgaria, oficial Republica Bulgaria, se află în Balcani în sud-estul Europei.

 

Se învecinează cu 5 ţări: România la nord (cea mai mare parte de-a lungul râului Dunărea), Serbia şi Republica Macedonia la vest şi Grecia şi Turcia la sud. Marea Neagră delimitează extinderea ţării spre est.

 

Bulgaria include părţi ale provinciilor romane Moesia, Tracia şi Macedonia. Vechea cultură europeană de pe teritoriul Bulgariei de azi a început să producă artefacte de aur cam în mileniul 5 î.Hr.

 

Primele regate bulgăreşti pe pământ European datează din Evul Mediu Timpuriu (sec. VII). Toate entităţile politice bulgare care au apărut mai târziu au păstrat tradiţiile în ceea ce priveşte numele etnic, limba şi alfabetul. Primul Imperiu Bulgar (632/681 – 1018), care la acea vreme acoperea cea mai mare parte din Balcani şi-a răspândit alfabetul, literatura şi cultura printre slavi şi alte popoare din estul Europei.

 

Bulgaria

 

Secole mai târziu, odată cu declinul celui de al Doilea Imperiu Bulgar (1185-1396/1422), regatele bulgăreşti au intrat sub conducerea otomană timp de aproape 5 secole. Războiul Ruso-Turc (1877-1878) a dus la restabilirea statului bulgar ca şi monarhie constituţională în 1878, Tratatul de la San Stefano marcând naşterea celui de al Treilea Stat Bulgar. În 1908, odată cu mişcările sociale din inima Imperiului Otoman, guvernul Alexander Marinov şi prinţul Ferdinand al Bulgariei au proclamat official în vechea capitală Veliko Turnovo deplina suveranitate a statului bulgar.

 

 

După cel de al Doilea Război Mondial, în 1945 Bulgaria a devenit un stat communist şi parte a Blocului Estic. Todor Jivkov a dominat politic Bulgaria timp de 33 de ani, din 1956 până în 1989. În 1990, după revoluţia din 1989, partidul communist a renunţat la puterea politică şi Bulgaria a început tranziţia spre democraţie şi un capitalism cu piaţă liberă.

 

Bulgaria de azi funcţionează ca o democraţie parlamentară într-o republică constituţională unitară. Membră a Uniunii Europene din 2007 şi a NATO din 2004, are o populaţie de aproximativ 7,6 milioane de locuitori.

 

Bulgaria - Obiective turistice Bulgaria

Cauta un hotel in Bulgaria

Vezi Bulgaria pe harta Europei

 

Linkuri utile
Meteo in Bulgaria
Guvern in Bulgaria
Institutul National de Statistica
 
 
 

© 2009 HartaEuropa.com                                                       HartaEuropa homepage