căutare personalizată

Geografia Bulgariei

 


Din punct de vedere geographic şi cu privire la climă, Bulgaria prezintă o diversitate remarcabilă a peisajului pornind de la piscurile înzăpezite alpine ale munţilor Rila, Pirin şi Balcani la coasta blândă şi însorită a Mării Negre; de la Câmpia Danubiană tipic continentală (vechea Moesia) din nord la o influenţă climatică mediteraneană în văile Macedoniei şi în ţinuturile joase din părţile cele mai sudice ale Traciei.


Din punct de vedere fitogeografic, Bulgaria oscilează în provinciile Illyrian şi Euxinian ale regiunii Circumboreale din interiorul regatului boreal. Conform WWF şi Agenţiei Mediului European, teritoriul hărţii digitale a regiunilor ecologice europene ale Bulgariei se împarte în două mari ecoregiuni:

  • Pădurile mixte balcanice
  • Pădurile mixte montane Rhodope

 

Părţi mici a altor 4 ecoregiuni apar pe teritoriul Bulgariei.


 
Relief


Peninsula Balcanică îşi trage numele de la lanţul muntos Balcan sau Stara Planina, care trec prin centrul Bulgariei şi se extend în Serbia estică.


Bulgaria cuprinde porţiuni ale regiunilor cunoscute în timpurile clasice ca Moesia, Tracia şi Macedonia. Sud-vestul muntos al ţării are două lanţuri alpine: Rila şi Pirin – şi mai departe spre est se intend munţii Rhodope. Lanţul muntos Rila are cel mai înalt vârf din Peninsula Balcanică, Musala, de 2,925 m. Lanţul lung al munţilor Balcani merg de la vest la est prin mijlocul ţării, la nord de faimoasa Vale a Trandafirilor.


Ţinutul  deluros şi câmpiile se intend în sud-est, de-a lungul coastei Mării Negre la est, şi de-a lungul celui mai mare râu din Bulgaria, Dunărea la nord.


  
Resurse minerale


Ţara este relative bogată în resurse minerale incluzând mari rezerve de cărbune (lignit şi antracit); zăcăminte neferoase ca: cupru, plumb, zinc, aur.

Are mari depozite de mangan în nord-est. Bulgaria abundă în minerale nemetalifere ca: sare, ipsos, caolin şi marmură.

 

Geografia Bulgariei

© 2009 HartaEuropa.com                                                       HartaEuropa homepage