căutare personalizată

Cultura Bulgariei

 


Bulgaria a funcţionat ca centru de activitate a Europei Slave în marea parte a Evului Mediu, exercitând influenţă literară şi culturală considerabilă asupra lumii ortodoxe slave estice prin existenţa Şcolilor Literare Ohrid şi Preslav. Bulgaria a dat lumii alfabetul chirilic, cel de al doilea alphabet din lume folosit pe scară largă, care a avut la origine aceste două şcoli în sec.10 d.Hr.


Un număr de civilizaţii antice, în mod deosebit Tracii, Grecii, Romanii Slavii şi Bulgarii, şi-au pus amprenta asupra culturii, istoriei şi moştenirii Bulgariei.

Ţara are 9 situri ce fac parte din patrimonial UNESCO:

  • Relieful medieval timpuriu în stâncă Madara Rider
  • Două morminte Tracice:  unul la Sveshtari şi unul la Kazanlak
  • Trei monumente ale culturii medievale bulgare: Biserica Boyana, Mănăstirea Rila şi bisericile tăiate în rocă din Ivanovo.
  • Două exemple de frumuseţi naturale: Parcul Naţional Pirin şi Rezervaţia Naturală Srebarna
  • Oraşul antic Nesebar, o combinaţie unică a interacţiunii culturale şi istorice europene, unul din cele mai importante centre de transport maritime pe Marea Neagră
  • Notabilă este şi Necropola Varna, un sit-cimitir din 3.500-3.200 î.Hr, conţinând cele mai vechi exemple de prelucrare a aurului din lume.

 

Contribuţia Bulgariei la umanitate a continuat de-a lungul sec. XIX şi XX, cu personalităţi ca John Atanasoff – cetăţean American de origine bulgară considerat tatăl computerului digital. Un număr de cântăreţi de operă remarcabili: Nikolai Ghiaurov, Boris Christoff, Raina Kabaivanska, Ghena Dimitrova, Anna Tomova-Sintov, Veselina Kasarova, pianistul Alexis Weissenberg, harpista Anna-Maria Ravnopolska-Dean şi artişti de succes ca: Christo Yvashev, Pascin, Vladimir Dimitrov - toţi au popularizat cultura Bulgariei peste hotare.


Cântecul Izel e Delyu Haydutin, interpretat de artista bulgara Valya Balkanska, a facut parte din selectia muzicala inclusa pe Discul de Aur Voyager ocazionat de lansarea navetei spaţiale Voyager în 1977. De asemenea, Corul feminin al televiziunii de stat bulgare cunoscut ca "Misterul vocilor bulgare" a obţinut o faimă considerabilă.


Un obicei characteristic numit "nestinarstvo" aduce un plus de distincţie regiunii Strandzha. Obiceiul presupune dansul în foc sau pe jăratec.

 

Cultura Bulgariei

© 2009 HartaEuropa.com                                                       HartaEuropa homepage