căutare personalizată

Clima Bulgariei

 


Bulgaria are o climă temperată, cu ierni reci (cu multă zăpadă) şi veri foarte calde (la început ploioase iar apoi în partea a doua veri uscate).

Coasta Mării Negre are o climă mai blândă decât restul ţării, dar iarna sunt frecvente furtuni locale şi vânturi puternice. Efectul de barieră a munţilor Balcani are o oarecare influenţă asupra climei întregii ţări:

Bulgaria nordică este mai rece şi cu mai multă ploaie decât regiunile sudice. Câmpia Tracică Nordică (de la mijloc spre sudul Bulgariei) are o climă asemănătoare cu cea de la Corn Belt SUA.

Media precipitaţiilor în Bulgaria  este de 630 mm pe an. Zone uscate include Dobrogea şi fâşia de coastă nordică, în timp ce zonele mai înalte ale munţilor (Rila, Pirin şi Stara Planina) primesc un nivel mai mare de precipitaţii.

Vara temperaturile din sud-estul Bulgariei depăşesc adesea 40° C, dar rămân mai răcoroase lângă coastă. Oraşul Sadovo, lângă Plovdiv, a înregistrat cea mai înaltă temperatură de 45,2 ° C. Cea mai scăzută temperatură înregistrată a fost de -39,3° C în vestul Sofiei, lângă oraşul Trun. Temperatura obişnuită din jurul regiunii Stara Planina este în medie de 10 la 15° C.


Cei mai înalţi munţi din Bulgaria (de peste 900 sau 1000 m deasupra nivelului mării) au o climă alpină. Zonele cele mai joase ale văilor Struma şi Maritza au influenţe subtropicale, la fel în munţii Rhodope Estici şi Rhodope Joşi.

 

Clima Bulgariei

© 2009 HartaEuropa.com                                                       HartaEuropa homepage