căutare personalizată

Arta Bulgariei

 


Bulgaria are o moştenire bogată în arte vizuale, în special fresce, icoane şi pictură murală. Mormântul trac de la Kazanlak oferă exemple minunate de artă tracică veche excellent păstrate. Arta mormântului este una din sursele cele mai importante despre stilul de viaţă şi cultura tracică. Artele vizuale pe pământul bulgar a cunoscut o dezvoltare de-a lungul întregii perioade a Evului Mediu. O colecţie bogată de icoane medievale este expusă în cripta catedralei Alexander Nevski. Cele mai vechi datează din jurul sec. IX.


Şcoala Artistică Tarnovo a fost curentul principal al artelor frumoase bulgare şi arhitecturii între sec. XIII-XIV dându-i-se numele după capitala şi centrul cultural principal al celui de al Doilea Imperiu Bulgar, Tarnovo. Deşi a fost influenţată de câteva tendinţe Renascentiste Palaeogan din Imperiul Bizantin, picture Tarnovo îşi are principalele ei trăsături unice care fac din ea o şcoală artistică separată. Fie că este vorba de decoraţia murală a bisericilor sau de pictura de şevalet, ea poate fi împărţită în două tipuri: Pictura murală şi Iconografia. Operele ce aparţin acestei şcoli au o notă de realism, individualitate şi psihologie a portretului.


Portretele realiste şi unice din Biserica Boyana sunt considerate precursoarele Renaşterii. Stâlpii şi arcadele sunt adesea decorate cu imagini de busturi ale sfinţilor sub formă de medallion. Exemple deosebite a acestora pot fi observate în biserica Petru şi Pavel din Tarnovo. Împreună cu scenele tradiţionale cum sunt: “Patimile lui Christos” şi Ciclul Praznicului” din al doilea strat; "Christos Pantokrator" aflat în dom şi Madona cu Pruncul din absidă. Pe lângă acestea mai există imagini şi scene specifice.

 

În timpul ocupaţiei otomane (1396-1878) arta bulgară a fost interzisă. Multe biserici au fost distruse iar cele nou construite erau oarecum moderate. La sfârşitul sec. XVIII imperiul teocratic Islamic otoman a început să decadă astfel producându-se Reînvierea Naţională Bulgară. Reînvierea s-a simţit în toate domeniile culturii. După eliberarea din 1878, artele frumoase şi-au revenit rapid fiind influenţate de curente artistice europene ca Romantismul Târziu.

 

Arta Bulgariei

© 2009 HartaEuropa.com                                                       HartaEuropa homepage